Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012



                                           Αρχαιολογικό Μουσείο Γλυφάδας.                                           « Λαοί που δεν γνωρίζουν την Ιστορία τους ξεχνιούνται στο πέρασμα των αιώνων».    
            Η ίδια μας η ύπαρξη στην Γλυφάδα είναι στενά συνδεδεμένη με την ιστορική εμφάνιση των αρχαίων Αιξωναίων ,κατοίκων του ιστορικού Δήμου της Αρχαίας Αθήνας.    Η παρουσίαση όλων των αρχαιολογικών ευρημάτων , που επί πολλά χρόνια συλλέγονταν από τους αρχαιολόγους κατά χρονολογική σειρά από την νεολιθική εποχή και εντεύθεν μέχρι τους κλασσικούς, τους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους είναι μια αναγκαιότητα , μια ταυτοποίηση της περιοχής, μια υποχρέωση ηθική που αποσκοπεί  στην εθιμική απεικόνιση του παρελθόντος.                                                                              
 Η παρουσίαση αυτή της διαχρονικής πραγματικότητας δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, παρά μόνο με την ίδρυση και λειτουργία ενός Αρχαιολογικού Μουσείου Γλυφάδας .                  Με αφορμή την εισήγηση για χρηματοδότηση της Αρχαιολόγου κας Ραζή με σκοπό την  συνέχιση των ανασκαφών  στην περιοχή Αστέρια Γλυφάδας,  στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο  τόνισα  την αναγκαιότητα αυτής της αρχαιολογικής ανασκαφής καθώς και την δημιουργία Αρχαιολογικού Μουσείου όπου μεταξύ των άλλων θα στεγάσει και την περίφημη «Στήλη του LEIDEN» το αρχαιότερο άρτιο νομικά γραπτό συμβόλαιο στον κόσμο.           
 Ο Θουκυδίδης, ιστορικός και ερευνητής της αρχαίας Ιστορίας των Ελλήνων και των λαών της Μεσογείου, διετύπωσε ότι « Λαοί που δεν γνωρίζουν την Ιστορία τους ξεχνιούνται στο πέρασμα των αιώνων».                                                                                                  Η επιφάνεια του εδάφους της Γλυφάδας μας είναι ο τόπος που διαβιούμε, κινούμαστε, οραματιζόμαστε το μέλλον και προγραμματίζουμε το παρόν μας.     Μέσα όμως στο έδαφός της υπάρχουν οι ρίζες μας, οι αρχαίες καταβολές μας, που η σκόνη ,το χώμα, τα ερείπια και το πέρασμα των αιώνων έχουν διαφυλάξει . Έχει διαφυλαχθεί το αρχέγονο DNA του πρωτογενούς κυττάρου μας, διαγράφοντας πορεία σ΄αυτόν τον πλανήτη που παραμένει άγνωστη, απροσδιόριστη, ονειρική συγγραφική, εικαστική. Τα  στίγματα αυτού του περάσματος, τα σημεία επαφής του με την κοινωνική ζωή, θρησκευτικές συνήθειες, ήθη και έθιμα, πολέμους και καταστροφές, θεομηνίες, εκρήξεις ηφαιστείων έχουν καταγραφεί και διαστρωματωθεί  στον γήινο φλοιό περιμένοντας την  αρχαιολογική σκαπάνη ,το μεράκι των αρχαιολόγων και την επιστημονική ευφυΐα και γνώση τους να αξιολογήσουν  και καταγράψουν τα ευρήματα, να τα κάνουν ιστορία και η ιστορία εκπροσωπεί εμάς ,τους απόγονους Θεών, δαιμόνων, αγγέλων και ανθρώπων .                                                         Υπάρχουν κτιριακές εγκαταστάσεις που μπορούν να διαρρυθμιστούν  σε χώρο κατάλληλο να υποδεχθεί τα αρχαιολογικά ευρήματα κατά χρονολογική σειρά .Ευρίσκονται  μάλιστα σε κεντρικό και προσβάσιμο σημείο στην Γλυφάδα .Αξίζει τον κόπο να πραγματοποιηθεί και το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα  να στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία. Όσον αφορά  δε τους αρχαιολογικούς χώρους, θα πρέπει  να διαρρυθμιστούν κατάλληλα να γίνουν επισκέψιμοι και να αποδοθούν  στο κοινό. Σχολεία, εκπαιδευτήρια, σύλλογοι πολιτιστικοί, επιμελητήρια όλοι μπορούν να συμβάλλουν στην επιτυχία και διάδοση αυτού του στόχου.                                                                                                                                                                      
                                                                     ΘΕΟΔΟΣΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΕΛΙΟΣ                                                                                         Δημοτικός Σύμβουλος Γλυφάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου